Najnowszą stabilną wersją Debiana jest wersja 4.0. Jej ostatnia aktualizacja miała miejsce 8. kwietnia 2007r.
Debian cieszy się opinią stabilnego systemu o wysokiej jakości i łatwego do aktualizacji. Jest jednak często krytykowany za zbyt rzadkie wydania wersji stabilnych oraz za trudny w obsłudze instalator.
Debian korzysta z pakietów DEB. Podstawowym instalatorem pakietów jest dpkg - instalator niskiego poziomu obsługiwany z linii poleceń, lub jego bardziej zaawansowany odpowiednik - APT, w którym wiele czynności jest zautomatyzowanych (pobieranie pakietów, rozwiązywanie zależności między pakietami). Do wygodniejszego zarządzania pakietami, Debian dysponuje nakładkami na powyższe narzędzia - dselect oraz nowszy - aptitude.
Obrazy płyt DVD (wersja 32 bity):
Obraz DVD 1
Obraz DVD 2
Obraz DVD 3
Na powyższych płytkach znajdują sie wszystkie programy i biblioteki potrzebne do działania i uaktualniania systemu bez potrzeby łoaczenia sie z internetem .
Mozna rownież sciągnąć jedną płytke cd na ktorej znajduje sie tylko sam instalator i najpotrzebniejsze programy do rozruchu systemu , a reszte bedzie można uaktualniać nabierząco przez internet . W ten sposób każdy bedzie mógł kontrolować co instaluje do systemu , co mu jest potrzebne a co nie . Szczerze polecam właśnie tą 2 opcje sam z niej korzystałem podczas testów na tym systemie .
Obraz płyty CD ( jest to jedna płyta z 22 , na ktorych znajduje sie to samo co na 3 DVD)
Obraz CD 1
Strona 1 z 1
Debian Wszystkie wersje
Napisano 26.04.2007 - 12:03
BIG BROTHER IS WATCHING YOU !!!!

"Spieszmy sie kochać ludzi , tak szybko odchodzą..."

Jeżeli chcesz przesiąść się na linuxa , ale masz słabe łącze i nie dasz rady pobrać ISO ,nie wiesz jaki system wybrać, pisz do mnie na PW pomogę.
Jeżeli znajdziesz jakiś mój niedziałający link , lub niewłaściwe hasło pisz na PW
Wszystkie moje uploady po 31.07.2008 posiadają w archiwum 10% danych naprawczych !
Strona 1 z 1

Logowanie

Multi-cytowanie